Tack och hej

Jag har själv haft en introduktion att stå i och har därför inte varit lika aktiv som Jennifer med inlägg och svar på kommentarer den senaste veckan. Men det jobbet har ju Jennifer klarat av alldeles utmärkt själv. Jag hoppas att ni haft det bra de första dagarna som varit och att skolan, kåren, era kurskamrater och fösare har varit bra och snälla mot er. Har ni lärt er att hitta i Falun/Borlänge? Det tar ju lite tid att vänja sig med en ny stad. Vissa av er kanske redan kommer från någon av städerna som också kan hjälpa andra förvirrade nya studenter.

Kom ihåg att ta vara på dessa två veckor.
Det är bland det roligaste ni kommer göra under er studietid.

Vem fick turkronan i sin välkomstpåse? Skulle vara riktigt kul om den personen skulle skriva en kommentar och berätta om vad turkronan kommer användas till.

Fortsätt kommentera. Jag tänker svara på kommenterarer några dagar till så skriv gärna än rad eller två. Det behöver inte vara frågor heller. Alla kommentarer är välkomna. Det är så kul att höra från er.

Några viktiga länkar:

Så betalar man kåravgiften

Schema för introduktionen

Fronter

Webmail



Jag kommer att besöka er under nollningen ett par gånger. Jag måste få se hur ni har det.

Till sist vill jag önska er lycka till under era studier!
Ni har gjort rätt val, att studera.
















Kurbits!


Madelene

HD slår rekord!

Högskolan  uppskattar att det är 20 000 som studerar på vår högskola. Vi bara växer och växer!!

Läs mer

Kolla in tåget i Falun

Kolla tåget som gick från Lugnet till Exhuset


Kurbits!


Jennifer

På väg mot rekord

"På väg mot rekord"

Läs om vad en tidning skrivit om dagen.

Läs här


Kurbits!


Jennifer

Inskrivningsdagen!

VÄLKOMMNA TILL HÖGSKOLAN DAÖLARNA!!!!

Ja, så var registreringarna för campus och program studenter klara. Inskrivningsdagen är över! Har ni som inte än registrerat er gjort detta idag på mina sidor? Har ni koll på första kursens schema? Har ni koll på kurslitteraturen? Detta hittar ni på ert kursrum på fronter. i veckan får ni era inloggningsuppgifter men tills dess är det bara att ligga in som gäst. Hoppas att ni inte var allt för nervös i morse och att dagen varit rolig intressant och att ni känner att ni känner er välkommna. Vi tycker att det är jätteskoj att se så många på inskrivningsdagen och att det är så många som börjar i år!

Själv var detta min sista dag här för ett tag.. Jag ska iväg på andra äventyr, plugga  i Limerick, Irland under höstterminen och jag åker från Falun i morgon. Så om en halvtimme så ska jag iväg och käka med några nära och kära vänner som jag kommer sakna så in i norden! Men men jag ska inte vara iväg så länge för så lätt ska ni inte bli av med mig, jag kommer bara hinna blinka och så är jag tillbaka här och härjar. Jag ska ha en grym höst och jag hoppas detsamma för er!

Ha så skoj på introveckan och att alla kurser ni ska läsa blir intressanta! Plugga och lev livet!

Over and out!


Kurbits!


Jennifer

I morgon smäller det

Hej, god dagens, tjingeling, hallå, angenämt!

Ja, i morgon är det den 24 augusti (äntligen kan tyckas). I morgon är den stor dag för många, skolan börjar, nya temin, nya äventyr och nya minnen ska skapas! Inskrivningen för alla nya som ska läsa på campus är imorgon och Introveckan som kåren har hand om startar även imorgon. Ni kommer ha det toppen, kan jag lova! Ni som börjar i Borlänge kommer få träffa på mig, ska jobba där imorrn, som en hjälpande hand!



Jag vill önska alla varmt välkommna till Högskolan Dalarna, och för er gamla rävar, välkommna tillbaka efter "sommarlovet"! Hoppas alla haft en lika underbar sommar som jag har haft! Kul att alla börjar fylla upp städerna Falun/borlänge med studenter. Ni har varit lite frånvarande i sommar men nu är nog nästan alla här! Jag vill önska alla lycka till med studierna i höst, kör hårt och ha skoj!


Kurbits!


Jennifer

Vad står Dalahästen för?

Jag, Jennifer, har de senaste dagrana tagit emot ett gäng nya internationella studenter på Högskolan Dalarna från alla världens håll. Vissa var mer pratglada än andra vilket inte är så konstigt då några faktiskt har åkt över halva jordklotet för att komma hit till Sverige och Falun/Borlänge så vissa var ju ganksa så trötta (och alltså inte så pratsugna) när de väl kom hit och ville nog mest få tillgång till sitt rum och få sova i en säng. Men två studenter som jag skjussade, som är från Turkiet, var lite nyfikna på "de där röda hästarna som man ser överallt". För dem verkade det konstigt tror jag, en massa röda målade hästar som dyker upp lite var stans. För mig står Dalahästen för traditioner och så klart Dalarna. En röd kurbitsmålad Dalahäst representerar även Sverige, hur många Dalahästar finns det inte i alla souvenibutiker bland sverigeflaggor, älgskyltar och vykort på Drottningen. Vad står Dalahästen för dig?





Eftersom vår högskola ligger i Dalarna så finns ju även Dalahästen med på ett hörn även hos oss. När Vi är iväg och jobbar med Studentbanken så brukar vår "lilla" Dalahäst få följa med. Visst är han fin?


Här är vi ute på Runn Wiinter Week och jobbar i 20 minus i Februari.



Kurbits!


Jennifer


Terminstider

Vi fick en kommerntar om en fråga om terminstiderna för det här läråret. Som Madelene svarade så börjar och slutar nästan alla kurser olika. Men terminstiderna är som följer

Höstterminen 2009

  • Måndagen den 24/8 (v. 35) 2009 - Söndagen den 17/1 (v. 2) 2010

Vårterminen 2010

  • Måndagen den 18/1 (v. 3) 2010 - Söndagen den 6/6 (v. 22) 2010


Kurbits!



Jennifer

Fronter

Har du varit in på fronter och kollat upp ditt schema för din första delkurs? Du hittar fronter på du.se-sidan  högst upp till höger tillsammans med webmail och intranät. Klicka på fronter länken. Har du inte fått ditt användarkonto så logga in på fronter som gäst. För att hitta vilket kurs eller programrum som är det rätta för dig kan du välja i listan över kursrum eller programrum. Om du vill hitta schemat för din första delkurs väljer du Lista över kursrum. Välj sedan vilket ämne det gäller. Då kommer ytterligare en lista över vilka kurser det finns i det ämnet så där väljer du den kurs du ska läsa och vips så är du inne i rätt rum. Där ska du kunna hitta all information du behöver som schema, kursplan och nyheter. Låter det krångligt, kankse det men det är lätt som en plätt när man väl kommer in i det. När du väl börjar plugga kan du på fronter sen hitta uppgifter som läraren lagt upp där. Till föreläsningar kan äver Power point presentationer ligga där. Ofta ska även dina inlämnsingsuppgifter lämnas in via fronter. Så snart du har registrerat dig på din kurs kommer du automatiskt att få tillgång till ditt/dina kursrum när du loggar in med ditt användarnamn och lösenord i fronter.


Oj vad det låter krångligt det där.. Jag kankse stjälper mer än jag hjälper.. Hm, är visst lite snurrig idag. Ni får ursäkta mig men är mycket i mitt lilla huvud just nu.

Lycka till!

Kurbits!


Jennifer

Ny student: har du boende?

Har du som ska plugga i Falun fixat boende? Om inte så kontakta kopparstaden

Kurbits!


Jennifer

Personlig utbildningskatalog




Print on demand är bra grejer, så himla smart! Nu kan man på du.se beställa din egen personliga utbildningskatalog inför våren. Ja, jag vet, höstterminen har inte ens startat än men man ska vara ute i god tid vet nu väl? För även om höstens kursen inte börjat än så är det bara två månader kvar till du ska välja vårens kurser. Om du fyller i formuläret med vad du är intresserad av och dina kontaktuppgifter så slinker en katalog aningen ner i din brevlåda eller i din mailbox. Man får alltså välja om man vill ha den som en fysiskt exemplar eller i pdf fil. På detta vis får du din katalog utformat precis som du vill ha den och utan information om andra kurser/program eller annan information som du inte vill ha. Miljövänligt och bra!


Kurbits!


Jennifer

Studieteknik

Högskolan skiljer sig en hel del ifrån gymnasiet. Detta bör du ha i åtanke inför din första föreläsning och speciellt inför ditt första seminarium. Om du kommer direkt från gymnasiet, som jag gjorde, så kommer du snabbt märka att det krävs en hel del engagemang från dig själv och väldigt mycket disciplin för att klara av studietakten. Om du inte har studerat på ett tag och är rädd för att du ”tappat” din studieteknik så vill jag lugna dina nerver. Studietekniken finns i ryggmärgen och det kommer du märka efter ett tag. Dock är det viktigt, oavsett vilken bakgrund du har, att vara motiverad till studierna och att vara väl förberedd. Se till att ha kurslitteraturen till hands, se över ditt schema så att du kan planera ditt läsande och skrivande inför föreläsningarna och seminarierna, kom också ihåg att det blir vad du gör det till. Om man har disciplin och förbereder sig inför sina uppgifter i tid så kommer man varken att känna stress eller press när deadline närmar sig. Jag vet själv hur svårt det kan vara att hålla allt man lovar sig själv innan studietiden börjar. Jag har många gånger läst och skrivit i sista minuten före deadline, vilket aldrig är bra.

Under föreläsningarna är det ingen idé att skriva ner varje ord som läraren säger. För det första så kommer du snabbt att märka att du inte hinner med allt som sagts. För det andra så är du inte lika aktiv i ditt lyssnande då du samtidigt måste tänka på vad du skriver. För det tredje så lägger många lärare upp sina PowerPoint-presentationer eller liknande på Fronter som du kan se över när du kommer hem.

Under seminarierna, som ofta går ut på diskussioner kring litteraturen eller redovisningar av arbeten, så gäller det att vara väl förberedd. Se till att ha läst den angivna litteraturen och att du gjort uppgifterna som ska redovisas, annars kan nervositeten smyga sig på.

Ta hjälp av kurskamrater om du tycker att det är svårt och våga ställa frågor till lärarna. Att slå sina kloka huvuden ihop, det har man hört förr. Under dina högskolestudier så kommer du någon gång att behöva en eller flera kurskamraters hjälp och var inte blyg för att prata med dina kurskamrater om detta. Att studera tillsammans eller att diskutera litteraturen utanför skolan är nyttigt och man lär sig ofta mycket utav det. Skapa en studiecirkel om det behövs. Sedan får du inte vara blyg för att ställa frågor till dina lärare. De hjälper gärna till om något känns oklart. Om du inte får chansen att prata ansikte mot ansikte så kan du alltid maila och fråga honom/henne om det du inte förstår.

Hemtentamen, en hemuppgift, brukar oftast pågå under en vecka. Jag vet själv att hemmet alltid är extra rent under den veckan och att all disk är ren varje dag samt att TV:n visar program som man bara MÅSTE se. Det här går alla studenter igenom. Till och med det som annars är tråkigt blir roligt att göra. Stötta varandra, ta då hjälp av dina kurskamrater för att hitta disciplinen och motivationen igen. Det går, om man bara vill.

Jag hoppas att eran studietid blir lika lyckad som min! Kom ihåg att kunskap är roligt, om man vill. Det är du själv som avgör hur din studietid ska spenderas. Kom bara ihåg att du faktiskt är på Högskolan för att just studera även om allt annat kan locka mer under vissa perioder.



Kurbits!


Madelene

Fördriva tiden tips

Okej, som sagt inte om dagar kvar och nu börjar väl de flesta nya studenter att rulla in. De senaste dagarna har jag, Jennifer , jobbat med PickUp Service för det internationella studenterna i Falun som anländer så jag har kört fram och tillbaka, x antal gånger mellan tågstationen och Britsen. Jätteskoj att Falun börjar fyllas på med studenter igen. Men nu när ni väl kommer hit så kankse man känner sig lite lost i städerna. Det kommer jag ihåg att jag gjorde. När jag flyttade hit för två år sen så hade jag bara kört igenom Falun påväg till mina kusiner i Ludvika men aldrig varit i stan. Ja jag var hit helgen innan för att hämta nycklar till lägenheten men då blev det bara en kort promenad i centrum det ända jag såg av Falun. Själva flytten gick helgen innan skolstart. Dagen innan skolan börja hoppa jag upp på cykeln och försökte hitta till Lugnet. Att cykla dit tog väl kankse en timma och hem tog väl kanske 5 minuter. Ja, fråga mig inte vad jag höll på med på vägen dit men fram kom jag och på en timma hinner man cykla på många vägar och lära sig hitta. Så ut och cykla, lär dig hitta. Har du ingen cykel, köp en. Om du inte vill det så kan du alltid ta dina ben till hjälp och gå ut och gå. Just nu är vädret inte det bästa så ta med ett paraply. Men ska du till skolan på Lugnet,Falun och vill hitta dit så ha den stora hoppbacken som riktmärke!!



Riktmärke i Borlänge får nog bli Kupolen. Skolan ligger alldeles i närheten av den.



  • Annat du kan fördriva tiden med är att fylla på skafferiet med mat.
  • Fixa med allt i lägenheten/rummer du ska bo, sätt upp tavlor, gardiner, packa upp alla kläder i garderoben osv. Sen när introveckan drar igång ska du inte ha tid med det så gör allt det klart. 
  • Slussbruden i Falun ska vara mysig.
  • Gamla delen av Falun är mysig att gå i. Det sitter massa faktaskyltar upp på husen och staket, gå runt och läs på dem så får du en gratis guidad tur av Gamla Falun.
  • besök Falu Koppargruva.
  • Besök Carl Larsson gården.
  • Om du gillar att träna, kika runt på de olika träningställena som finns i Falun och Borlänge, det brukar vara prova på veckor i början av höstterminen så testa dig runt.
  • Bor du i Falun och ska plugga i Borlänge eller vice versa; fixa busskort.
  • Laga storkok så du har du frysen.
  • man kan ta en guidad tur i Framtidsdalens parker på tisdag, (idag) och på torsdag.  Gratis och ingen föranmäälan. bara att dyka upp  halv sex vid vattenparken. Kolla här
  • Det är ju sommar så då ska man ju bada men är ju. Ja, jag vet, det verkar som om det är höst men nej nej, det är inte slut än. men att bada utomhus är kankse det jätteskoj just nu i dagarna då det regnar så mycket. Men det finns ett ställe i Borlänge där man kan bada under tak. Check it out. Jag har hört att det är bra.
  • Besök Rösåsens utsiktstorn. Tornet invigdes 1935 och är 17 meter högt. Tar man sig via de 84 trappstegen upp till toppen kan man se ut över 16 kyrksocknar. Från allmänna vägen i Milsbo finns bilväg 2,5 km till parkering, därifrån är det 500 m promenadväg genom skogen till tornet. 
  • Har du inte stenkoll på allt som har med skolan så kolla runt på du.se  och dalastudent. se såklart!
Själv fördriver jag tiden just nu med att ha Harry Potter maraton. Har aldrig sett dem filmerna förr och alla pratar ju så mycket om dem så tog tag i det nu, så senaste dagarna har jag kommit till film 4. I kväll blir det film 5 och sedan blir det väl 6:e filmen på bio. Harry är väl inga filmer som kommer ligga på min favoritlista av bästa filmer men skoj att ha sett dem i alla fall. Men nu snart är det dags för ytterligare ett gäng studenter att hämta upp vid tåget!


Kurbits!


Jennifer


Bara sex dagar kvar

Bara sex dagar kvar innan skolan börjar så nu kan man räkna ner de få dagarna till introveckan startar. Ni har väl stenkoll på vad som händer, speciellt dag 1 den 24 augusti? Dagen kommer ju att bestå av, för er programstudenter, av registrering, föreläsningar, välkommstarrangemang där bla. Kåren presenterar sig. Ni vet väl när ni ska vara på plats för registreringen då du MÅSTE registrera dig på ditt program för att behålla din plats. Och väl på plats på campus kommer DU bli varmt välkommen och omhändertagen!

Och om ni kan, var med hela dagen. Det kommer bli en jätteskoj dag och skoj vill man väl inte missa. Jag var nervös när jag skulle börja, men bara man kommer till skolan och blivit registrerad så är det lugnt. Jag träffade på en av mina bästa vänner som jag nu har redan den första dagen. Jag hade väl varit i skolan i ungeför 10 minuter och satt vid en soffa och så kom det fram en tjej och sa hej  och presenterade sig och sen dess är vi vänner.

 

Länk till Borlängeschemat för hela inskrivningsdagen som högskolan har hand om. Efter kl 14 tar kåren hand om er och sysselsätter er.

 

Länk till Borlängeschemat för registrering av programstudenter


Registreringstider Campus Framtidsdalen, BORLÄNGE
Måndag 24 augusti 2009
Du måste registrera dig på ditt program för att behålla din
utbildningsplats. Följande programregistreringar sker den
24 augusti om du ej fått annan information.


kl 09.00 -10.00
Byggarbetsledare
Byggingenjör
Civilingenjörsprogram i Materialdesign
Detaljhandelsprogrammet
Design av digitala medier
Digitalbrott och eSäkerhet
Economics - Pre-master
Entreprenöriellt företagande
Ekonomprogrammet
Grafisk Design
Grafisk Teknologik
International Business Marketing
Kreativ ljusdesign för scen och event
Maskinteknik – Industriell utveckling och ledarskap
Master Programme in Statistics
Systemvetenskapligt program
Utveckling av eTjänster


kl 10.00 - 11.00
International Tourism Management
One-Year Master Programme in Computer Science - Applied Artificial
Intelligence
Master Programme in Tourism Destination Development
One-Year Master Programme in Electrical Engineering - Control of Dynamic
Systems
One-Year Master Programme in Solar Energy Engineering
Påbyggnad på produktionsteknikerprogrammet - inriktning mot metallurgi och
materialteknik
Tekniskt/naturvetenskapligt basår

 


Länk till Faluschemat för hela inskrivningsdagen. Efter klockan 14 tar kåren hand om er.


Länk till Faluschemat för registrering av programstudenter


Registreringstider Campus Lugnet, FALUN
Måndag 24 augusti 2009
Du måste registrera dig på ditt program för att behålla din
utbildningsplats. Följande programregistreringar sker den
24 augusti om du ej fått annan information.


kl 09.00 -10.00
One-Year Master Programme in European Political Sociology
Ljud- och musikproduktionsprogrammet
Lärarprogrammet
Medieproduktion - Rörlig bild
Medieproduktion – Manus och berättande i rörlig bild
Personal- och arbetslivsprogrammet
Samhällsvetarprogrammet
Sjuksköterskeprogrammet
Socialarbetarprogrammet


kl 09.00 - 11.00
Mediekommunikationsprogrammet – Idrott, medier och PR
Mediekommunikationsprogrammet – Reklam och visuell kommunikation
Programmet för PR, internationell kommunikation och medier


kl 10.00 - 11.00
African studies
Bachelor in English / Kandidatprogrammet i engelska
Foundation Year in English / Engelskt preparandår
Idrottstränarprogrammet
Master in English Linguistics
Master in English Literature
Master in Irish Literature
Master in African Literature
Sport Management
Tandhygenistprogrammet

 

 


Kurbits!


Jennifer

 


Studieförsäkran

En vecka kvar! För er som är lediga uppmanar jag att passa på och njuta av dessa dagar, det är bara lugnet före stormen. För er som har fullt upp enda fram till inskrivningsdagen ber jag hålla hög växel igång för det lär behövas under första veckorna. Har ni ordnat allt smått innan terminstart? Idag var första dagen för mig att lämna studieförsäkran. Har ni gjort det? Studieförsäkran lämnas till CSN för att garantera dem om att man ska plugga så som man sagt i sin tidigare ansökan, en slags försäkran om att man faktiskt ska studera helt enkelt. Den kan tidigast lämnas till CSN en vecka före kursstart och för mig blev det idag, förmodligen för alla er också. Studieförsäkran kan antingen lämnas med e-legitimation på deras hemsida eller genom att skriva under pappret ni fått hemskickat och skicka det vidare till CSN. Det är denna studieförsäkran som sedan i kombination med er registrering på kursen gör att ni får ert första studiestöd.


Kurbits!


Madelene

Schema för introveckan på Kåren

Ni har väl hittat introveckorna som kåren anordnar för er nya studenter för att ni lättare ska kunna komma in i studentlivet här på Högskolan dalarna. Du lär känna städerna Falun/Borlänge, Högskolan, dina medstudenter och studentlivet i stort.. Var med på så många aktiviteter du bara kan. Dessa veckor kommer vara hur roliga som hellst och ett minne för livet.

Aktiviteter för Falun

Måndag 24/8
14.10 Nya studenterna träffar sina fösare (faddrar). Rundvandring på stan
20.00 Beach party vid Bojsen Beach
Tisdag 25/8
19.00 Pub och Melodikryss (Studenternas hus Kåre)
Onsdag 26/8
13.00 Skattjakt (Stora torget)
21.00 Kårkväll (Endast för de nya studenterna)
Torsdag 27/8
14.00 Föreläsningar: Studieteknik, Att studera som förälder (Högskolan)
16.00 Flottbygge (Studenternas hus Kåre)
21.30 Buss avgår från Studenternas hus Kåre
22.00 Smygpremiär, Borlänge (Studenternas hus Tenoren)
(Bussresa hem 02.30. Kostnad bussresa tur och retur 50 kr)
Fredag 28/8
13.00 Flottbygge (Studenternas hus Kåre)
22.00 Smygpremiär (Studenternas hus Kåre)
Lördag 29/8
11.00 Avfärd från Studenternas hus Kåre
13.00 Flottrace (lättare mat finns till försäljning för 20 kr)
20.00 Beach party vid Boysen Beach (Studentkåren bjuder på lättare mat)

Måndag 31/8
17.00 10-kamp med Borlänge (Åsbobacken, Falun)
Studentkåren bjuder på lättare mat
Tisdag 1/9
18.00 Information om studentkåren (Studenternas hus Kåre)
Ordförande och föreningar berättar om kårverksamheten
19.30 Spelkväll med fifikaservering (alkoholfritt)
20.00 Sista anmälning och betalning till Introduktionssittningen
Onsdag 2/9
Planering inför Upploppet
Torsdag 3/9
10.00 Upploppet (hela dagen)
20.00 Beach party vid Bojsen Beach (mat finns till försäljning 25 kr)
Fredag 4/9
Inga kåraktiviteter
Lördag 5/9
17.00 Introduktionssittning (Studenternas hus Kåre)
21.00 Insparken (Studenternas hus Kåre)



Aktiviteter för Borlänge

Måndag 24/8
14.10 Nya studenterna tas hand om JF (Jussi fakulteten) och Maasar
(faddrar). Rundvandring på Högskolan och i stan.
Kvällen avslutas med grillning utanför Studenternas hus Tenoren
Tisdag 25/8
17.00 Maas-aktivitet “bygga båt”
Onsdag 26/8
15.00-18.00 Maas-aktivitet
15.00-19.00 Information om studentkåren
(Sista dagen för att köpa biljett till smygsittningen)
Torsdag 27/8
15.00-17.00 Maas-aktivitet
19.00 Smygsittning (Studenternas hus Tenoren)
22.00 Smygpremiär (Studenternas hus Tenoren)
Fredag 28/8
14.00-18.00 Maas-aktivitet
16.00 After School (Studenternas hus Tenoren)
21.30 Buss avgår från Studenternas hus Tenoren
22.00 Smygpremiär, Falun (hemresa 02.30 kostnad bussresa 50 kr)
Lördag 29/8
11.00 Avfärd från Studenternas hus Tenoren
13.00 Flottrace (lättare mat finns till försäljning för 20 kr)

Måndag 31/8
17.00 10-kamp med Falun (Åsbobacken, Falun)
Studentkåren bjuder på lättare mat
Tisdag 1/9
17.00 Samling för promenad till bowling
18.00-19.00 Bowling
18.00-00.00 Caps-turnering
Sista anmälning och betalning till Introduktionssittningen
Onsdag 2/9
17.00 Information/aktivitet
18.00-21.00 Maas-aktivitet
19.00-00.00 Kårkväll
Torsdag 3/9
10.00-16.00 Skattjakt
17.00 Nya studenterna presenterar sina uppdrag för JF
Fredag 4/9
Inga kåraktiviteter
Lördag 5/9
19.00 Introduktionssittning (Studenternas hus Tenoren)
22.00 Insparken (Studenternas hus Tenoren)

Ha så roligt och njut av den här underbara tiden!


Kurbits


Jennifer

Lampa, säng, bord.Dags att flytta?

Handdukar, en lampa, ett bord, en matta, micro, nyckelskåp, soffa, kläder, sängkläder, en säng...Dag att flytta? kanske redan om några dagar? Skolan börjar ju snart. Har du packat ihop alla dina prylar? Tänk på att packa rätt. En allt för tung flyttlåda är inte så roliga att lyfta och det blir inte roligare att springa fram och tillbaka mellan flyttbilen och lägenheten, speciellt inte om du ska bo på två trappor upp eller högre och det saknas hiss i byggnaden. Oftast så bara packar man utan att tänka sig för hur tunga kartongerna faktisk är och glömmer att man ska bära dessa. Även om inte du ska bära dem så ska någon annan göra det. Kartongerna flyger tyvärr inte in av sig själva. Inte möbler heller för den delan, även om det hade vart skönt. Det ju inte jättespännande att flyttpacka, jag har gjort dett några gånger och det är inte en av mina favoritsysslor. Känns ju som om man packar och packar men sakerna tar aldrig slut så man får packa i all oändlighet.

så här följer några flytttips;
  • Använd kartonger med handdag. Man kan köpa speciella flyttkartonger eller gå in på närmsta matbutik och fråga om de har några banankartonger. Jag slår ett slag för banankartonger! Viktigast är att de är stabila. Gör inte som jag och packa i dina köksgrejer med glasskålar och porslin för att den lyfta upp den för att flytta kartiongen och då går hela botten på kartongen sönder. Det resulterar lätt i att sakerna går sönder vilket känns lite onödigt.
  • Skriv på kartongerna vad de innehåller om du inte vill ha en överraskning när du packar upp vilken iofs kan vara spännande.
  • Packa med tungre saker i botten och ha lättare saker överst. De speciellt med böcker. Packa inte en hel kartong med böcker. det blir tungt!
  • Slå in porslin och glas i mycket papper och fyll ut alla utrymmen i kartongen med papper. Och åter igen, ha en stabil kartong om du nu inte vill att det ska gå sönder och vill köpa nytt. 
  • Packa kartongerna strategiskt
  • Adressändra och skriv flyttkort! (manuellt eller om du hellrr vill skicka flyttkort via mejl eller sms)Nu när du flyttat är det ju trevligt om din post kommer till dig i ditt nya hem.
  • Se till att du har internet när du flyttar in. kankse du måste ringa en levarantör eller är det redan färdiginkopplat. Är jobbigt att sitta utan, speciellt nu vid terminsstart när du ska kunna kolla upp schema osv.
Ja där har du lite flytttips från mig till dig. Är ju ingen expert på att packa, speciellt inte eftersom jag har sönder kartongen med porslin i. Packa inför flytten som en expert är inget som står i mitt CV men hoppas mina tips är något för dig, lycka till och hoppas ditt nya boende blir kalas!


Kurbits


Jennifer



Jag vill tillägga det som Michaela kommenterade och påminde om - VINTERKLÄDER! Allt ska med och vinterkläderna lär behövas i kalla Falun och Borlänge. Vintrarna i Dalarna är inte de samma som i de södra delarna av Sverige, kom ihåg det!


Kurbits!


Madelene

Engagera dig i kåren (2)

Fått ett inlägg om en fråga angående sportföreningarna. Jag nämde att om man var sportintresserad så kunde man vara med i HIFF. HIFF sportar i Falun och vill man sporta och delta i ett socialt sammanhang i Borlänge så finns för de sportintresserade BOSS. BOSS står för Borlänge Student Sport. Båda har en medlemsavgift men båda för en mycket billig peng. Är man medlem i BOSS finns sporter som fotboll, innebandy. Man behöver bara ha ett par anständiga skor och ett galtt humör sen är det bara att tuta och köra! Ut och lek!

Vill man hellre sitta framför datorn så finns Datorföreningen till för dig. Deras största händelse är att anordna LANET för studentkårens medlemmar, Där kan jag även ge ett tips att har man frågor om datorer, datorn krånglar och har sig så kan man höra av sig till Datorföreningen!


Kurbits!


Jennifer

Engagera dig i kåren

Jag skulle vilja slå ett slag för att engagera sig i kåren. Det finns många olika delar att engagera sig i. Vill du vara bartender, serva dina vänner och studiekollegor med en öl eller två? Vill du stå i garderoben eller vara entrepersonal  och vara det  första ansiktet som studenterna möter när de kommer till en kårkväll? Man ingår då i en grupp om cirka 10 personer som jobbar tillsammans. Sedan finns det massa olika grupper som roterar så man inte ska behöva (om man nu inte vill) jobba hela tiden.

Inget kräver någon förkunskap, det är bara att haka på. Lär känna massa nya vänner och ha SKOJ!!

Gillar du att sport och ha skoj? Ett förslag till att ha skoj och träna smatiding är att gå med i HIFF. HIFF är Högskolans idrottsförening i Falun. Det är en förening inom kårens verksamhet som vänder sig till alla sport- och leksugna studenter inom Högskolan Dalarna. Dt finns massa olika saker att vara med; fotboll, innnebandy, hockeybockey, dans, badminton och massa annat roligt finns på schemat. HIFF menar att all rörelse bra rörelse så därför arrangeras varje termin flertalet turneringar med fokus på laganda, hälsa och ökad gemenskap!


Själv ska jag nu ta mig ner på stan från Lugnet på cykel. Det får bli min motion idag! Och tänk då på att jag cyklade upp hit också. Det är en pers! Svädsjöbacken är härlig ( i alla fall nerför)

 



Kurbits!


Jennifer



Whats up med kallt kaffe?

Jag måste bara släppa ut den här frågan i cyberspace; whats up med kallt, avsvalnay kaffe? Varför håller det sig inte varmt tills man druckit upp det. Vi har skrivit förr att vi jobbar så hårt att vi glömmer bort kaffet men bara för att vi är duktiga och jobbar, så borde inte kaffet bli kallt på köpet. Dåligt! Någon som har någon smart lösning, förutom termos? Jag är ingen stor kaffedrickare men just när man jobbar är det gott med en kopp VARMT kaffe!





Kurbits!



Jennifer

Kändisar, frågor & läsarrekord

Det skrivs mycket om oss just nu. Häromdagen var det ju Dalademokraten och nu har vi uppmärksammats på du.se bland nyheter. Där kan ni läsa några korta snabba frågor och svar. Frågorna kommer från er, våra trogna kära bloggläsare, och svaren kommer från mig (Madelene) och Jennifer. Dock tycker jag att det varit en aning glest med frågor. Vi förväntade oss att det skulle hagla frågor varje dag vilket det inte har gjort. Vet ni allt ni behöver innan terminen börjar? Tänk efter och sug på den karamellen.

Madelene


Igår hade vi läsarrekord också så vi måste ju tacka er läsare. Jag (Jennifer) och Madelene är mycket glada över att det är så många som läser vad vi skriver. Bloggen har haft läsare hela tiden men den här veckan har det bara stegrat och stegrat och nu är det jätte många som läser, så tack så mycket kära läsare.Det är jätteskoj tycker vi. Vi dansar segerdans varje dag vi slår rekord och gårdagens rekord var mycket högre än det tidigare rekordet. En av anledningarna till att vi startade den här bloggen är ju för ER LÄSARE, för att ni ska kunna ställa frågor och ge kommentarer, ge oss feedback!. Så, som Madelene skriver här över, har ni minsta lilla fråga, ställ den eller om ni har något ni tycker vi ska skriva oom och uppmärksamma. Vad vill ni att vi ska skriva om?! Tänk efter och sug på DEN karamellen ;)

Jennifer


Kurbits!


Jennifer & Madelene



Uppdrag; leta mynt

Det var en gång en enkrona som Jennifer fann..

Madelene har lagt ner min turkrona i den 800;de giftbagen bland Falupåsarna. Någon med extra mycket tur kommer att finna den i sin påse. Vem kommer det att bli?! Skulle vara kul om DU hör av dig när den hittas!




Kurbits!


Jennifer & Madelene


Tjejerna på lunch...

då passar jag på att skriva lite. Det är alltså Per som nu sitter vid tangentbordet. Jag ville göra lite rätt för mig och förklara lite hur det egentligen ligger till på det här arbetet då tjejerna är ganska duktiga att "måla" ut mig!

Visst så har jag gjort det de har radat upp i förra inlägget, men allt kanske inte riktigt så radikalt som de beskrivit det. För övrigt så har vissa av dessa saker hänt just pga dem. :)

  • Japp, jag har försovit mig någon/några gånger men jobbat över rasten. Det finns även fler av oss som försovit sig (Host) Madde...
  • Japp, jag har råkat förstöra en liten list i hissen. Anledningen till att den olyckan inträffade var för att jag fick köra en vagn full med kartonger, och för att inte köra på en av tjejerna (då de bara stod där i hissen och tittade) var jag tvungen att köra vagnen närmare väggen och DÄR var olyckan framme.
  • Glömt parfymen gjorde jag en dag ja, men med tanke på den "bastu" vi jobbar i så hade det inte gjort någon skillnad. Bara lukta på tjejerna. Haha (Förlåt!)
  • Klart jag inte kan skilja på alla papprena då de sitter ihopklistrade, och som kille har ja inte speciellt långa naglar (som ni tjejer) så jag får inte lika lätt tag mellan paprena.
  • Att jag packar breven långsamt kanske stämmer, men jag glömmer i alla fall inte att sätta etikett på visa av dem. (Vem av er tjejer som nu missade detta...)
Nä, jag ska inte klaga över mina två underbara arbetskollegor. Utan dem vet jag inte om detta sommarjobb hade varit lika roligt som det är! Varje dag får man vara med på minst ett skrattanfall från någon av dem. Skämten haglar och jag kan lova er att nivån sjunker för var dag...

Så tack för den här sommaren!

Nä, nu ska jag se till att börja arbeta igen så de inte märker att jag skrivit detta.

Ha en fortsatt skön sommar! Hoppas att vi ses under hösten!

Just det ja, glöm inte att gå in på Dalarnas studentkårs nya kolla hemsida! www.dalastudent.se





Per

Vår favorit Per

Vi tycker om Per. Faktiskt. Trots att han:

  1. Glömmer parfym ibland
  2. Försover sig
  3. Har sönder hissen
  4. Snor pennor från receptionen
  5. Är långsam med att packa brev
  6. Gör allt jobb på sitt eget lilla sätt
  7. Inte kan sära på papper
  8. Är gammal och har pluggat alldeles för länge
  9. Aldrig får in sina skoluppgifter i tid
  10. Jobbar för mycket på Kåren


Ni kommer att träffa Per under nollningen. Se till att han blir lika omtyckt av er som av oss!

Tack för en bra sommar, Per! Det har varit ett sant nöje.



Kurbits!


Jennifer & Madelene

Hej från "bastun"!

Vi vill bara berätta att vi lever. "Bastun" har inte behandlat oss allt för väl men vi lever trots svetten och lukten efter Per. Armarna är trötta och Madelenes fötter är nog tröttare. Men det är det väl värt för att ni nya studenter ska få denna giftbag? Vi jobbar så hårt att vi glömmer bort våra kaffekoppar och får dricka kallt kaffe. Svalnat kaffe är INTE samma sak som iskaffe. Just nu packar vi påsar till studenterna i Borlänge som dom ska få på inskrivningsdagen den 24:e augusti. Jennifer skyndar så mycket att hon spiller kaffe i pannan, hur lyckas man med det? Madelene haltar sig fram med blåsor på fötterna. Vi har kämpat hårt för dom här påsarna och vi hoppas verkligen att dom kommer uppskattas av er senare.



Kurbits!


Jennifer & Madelene

Telemarketing verkade gå som smort!

Läs vad Marcus säger om att samtal som han ringt till de nya studenterna som börjar till hösten. Var det alltså ingen som lyckades att slå rekordet på långt samtal i år. Vet dock inte hur långt Pers längsta samtal var.. Men kul att samtalen uppskattas!!

Kurbits!


Jennifer

Kändisar - igen!

Även jag och Jennifer har åter igen fått uppmärksamhet i pressen. Igår fick vi besök av Dalademokraten som knäppte kort på oss och frågade om vårt arbete med att packa påsar. Men det är inte vad artikeln handlar om egentligen. Men det blev vi som fick stå för de hårt arbetande studenterna inför starten av den nya terminen med alla nya studenter. Jag och Jennifer är inte helt nöjd med bilden. I papperstidningen blev vi till första sidans utsmyckning vilket inte var allt för smickrande. Men vi är glada ändå, det håra livet som kändis gör att man får ta lite smällar med dåliga bilder. Läs artikeln i Dalademokraten här.



Kurbits!


Madelene

Löfte om bostad

Igår fick Dalarnas studentkår lite uppmärksamhet i radion. Diskussionen kring studentbostäder är het i Sverige just nu med tanke på det kraftigt ökande studentantalet. Tyvärr så finns det städer som Lund som just nu har ett stort problem med detta och där studenter blir lurade med falska bostäder. Dock så blir Högskolan Dalarnas studenter fortfarande garanterad bostad i Falun och Borlänge. Lyssna på inslaget om detta där Kopparstaden och Joacim Svensson, ordförande för Dalarnas studentkår berättar om detta.



Kurbits!


Jennifer & Madelene

Andra urvalet

Andra urvalet är nu gjort och ännu fler har blivit antagna, men det finns fortfarande folk som står som reserv så det finns fortfrande hopp för er. Kolla upp när sista dagen att tacka ja till din reservplats så du inte missar din plats. Är lika viktigt att tacka nej om du inte vill ha din plats så att någon som är reserv och jättegärna vill in kan ta din plats.

Bara två veckor till inskrivningsdagen. Ni har väl koll på introveckan, Kolla annars upp schemat för Borlänge och Falun.


Kurbits!


Jennifer & Madelene

Försäkra dig


Är du lite klumpig som vår kära vän Per så försäkra dig. Idag pajade nämligen Per en list i hissen hit upp i "Bastun". Nä, men skämt osido så är det viktigt att ni har en hemförsäkring så när ni fått boende så fixa en försäkring. Det är väl värt det och känns otroligt bra när olyckan väl är framme. Dalarnas studentkår har tillsammans med Dalarnas Försäkringsbolag ett förmånligt avtal för dig som student.




Kurbits!


Jennifer & Madelene

En dag med sommarjobbarna


Idag packar vi påsar till inskrivningsdagen. Det är en del påsar att packa faktiskt


Vi befinner oss högst upp i Högskolan på Lugnet där vi samlat all information som ska ner i påsar


Massvis med information från Dalarna ska ner i dessa påsar


Vi får knata fram och tillbaka längs bordet


Per sitter i ett eget hörn och arbetar


Han luktar svett men vet inte om det. Han glömde parfymen imorse.


Men det är faktiskt som en bastu här uppe. Trots att det regnar i Falun idag.


Vi tycker att det är roligt med lite avbrott så vi svarar på kommentarer på bloggen.
Fortsätt med det så vi kan ha en anledning att pausa från påsarna.



Kurbits!


Jennifer & Madelene

Ställ alla frågor ni kan komma på!

Ni kommer väl ihåg att om ni har någon fråga om högskolan dalarna, studentlivet, Falun/Borlänge så ställ dem!! Vad som hellst och så försöker vi så gott vi kan svara på dem!


Kurbits!


Jennifer & Madelene

Vänskap - en möjlighet till framtiden

Då var det återigen fredag och fredag är nog min absoluta favoritdag på veckan. När man jobbar så är det sista arbetsdagen på veckan, tyvärr så är det inte alltid så i studierna då man själv får fördela sin arbetsgång och ibland gör några missar och får arbeta på helgen. Men den här helgen tänker jag vara ledig och bara slappna av. Nästa vecka är det jobb igen och sedan börjar vi närma oss skolstart så en vilohelg är jag nog värd. Helgen ska spenderas i vår fjärde största stad, Uppsala, där jag ska återförenas med gamla vänner. När man har studerat vid högskolan i tre år så lovar jag att man lär känna en hel del människor. Idag har jag vänner utspridda över hela Sverige. Anledningen till att jag tar upp detta är för att jag vill att ni blivande studenter ska få veta allt positivt med att studera på högskola eller universitet. Detta är det bästa jag tar med mig från min studietid, alla mina vänner. Självklart är det trist när man skiljs åt men möjligheterna att se allt som Sverige har att erbjuda stiger trots allt. Jag har vänner från norr i Piteå till söder i Malmö till öster på Gotland och till väst i Göteborg. Det är ju nästan så att man borde ta sig en resa genom Sverige och hälsa på allihop i ett svep. Detta är alltså ytterligare ett tips till er - lär känna så många som ni kan! Ni kommer ha oerhört stor nytta utav det i framtiden. Det handlar inte bara om vänskap och resor utan faktiskt om stora möjligheter i arbetslivet. Ju fler ni känner, desto större chans är det att ni får ett riktigt bra jobb genom kontakter.

Ha nu en riktigt skön helg! Snart börjar allvaret...



Kurbits!


Madelene

Pennor och sudd?

Har du köpt kalender, skrivblock, pennor( allt från stiftpenna till överstyrkningspennor) och annat smått och gott ? Nu är det inte långt kvar till skolstart så jag tänkte bara påminna om att det kan vara bra med lite skrivmaterial.

Det finns snygga grejer på Akademibokhandeln eller varför inte på Designtorget

Kommer ni inte ihåg när man var liten och man innan skolstarten fick köpa på sig en massa nya suddigum,? Jag ville helst ha rosa suddigum som doftade något gott. problemet blev dock då att man inte ville använda dem så man använde något annat. Eller när jag kom över en king size penna, säkert en halv meter, oj så glad jag var.  Inte för att jag kunde använda den heller. Men det va kul att ha den i skolbänken i alla fall. Allt detta resulterade i att jag fick ha alla min fina nyinköpta saker i bänken hela terminen och använda de pennor och sudd man fick av skolan. Jag har för mig att man fick 2 pennor och ett sudd. Det var tider det!


Kurbits!


Jennifer

Retur i brevlådan

  

Vad händer med de magiska kuverten? Jag vet inte vem eller vad man kan skylla på men högen med returnerade brev bara växer för varje dag. Självklart vill vi att alla ska få sina brev men många brev kommer tillbaka till oss utan att ha hittat hem till sin ägare. Har ni glömt och eftersända er post? Av någon anledning så hittar inte brevbäraren vart ni bor. Vi på informationsavdelningen hittade idag dessutom förstörda brev. Skrynkliga och uppätna!! Teorierna började direkt att flöda kring vad som hänt med brevet på den första bilden. Det är en bit borta av brevet och det har blivit tejpat flera gånger om. Vad är det egentligen våra magiska kuvert har fått utstå? Min teori är att brevbäraren haft med hunden på jobbet och hoppats på att ingen skulle märka, men visst gav det konsekvenser ändå. Har ni några roliga idéer på vad som kan ha hänt?



Kurbits!


Madelene

Svarta påsar

   



Jag och Per packar lite påsar idag till inskrivningsdagen. Då ska alla nya studenter få en varsin svart påse som innehåller diverse information och lite give aways. Detta kommer att vara vårt jobb nästa vecka men vi har tjuvstartat lite idag då vi fått vila lite från webben. Per tar lite med plats än vad jag gör när jag packar. Hans arbetsplats ser ni på den mittersta bilden.



Kurbits!


Madelene

Per svarar för fullt

Jag tittade runt lite på Welcome och såg att det finns en mailadress dit man kan höra av sig om man har frågor angående studier och studentliv. Det är en mailadress som Studentbanken har hand om. Och vid lite luskande så fick jag veta att det var Per som satt på den mailen och svarade på massvis med mail från er studenter. Per är ju gammal i gemet och har funnits på Högskolan Dalarna som student sedan hösten 2004 så tro mig, han  kan en hel del om allt vad det innebär att vara student. Ni når honom på [email protected]



Kurbits!


Madelene

Tillbaka på jobbet

Idag är jag tillbaka på Högskolans informationsavdelning igen. Jag och Per hjälper Mats som har hand om webbplatsen. Detta ska vi göra hela denna vecka så det blir arbete framför datorn för hela slanten. Eftersom att jag ändå kommer att närvara vid datorn denna vecka så tänkte jag påminna er om att ställa frågor till mig och Jennifer. Jag hoppas att ni tar för er och vågar fråga precis vad som helst, som är kopplat till Högskolan Dalarna eller studentlivet såklart. Vi tycker att det är jätteroligt när ni hör av er.

Kom ihåg de klassiska fraserna:
- Inga frågor är dumma frågor
och
- Frågar man inget får man ingenting veta


Låt hjärncellerna arbeta nu och tänk efter riktigt ordentligt på om det är någonting som ni vill veta!



Kurbits!


Madelene

Salut för kårens nya hemsida

Som ni redan vet så har Mikael Eriksson som är webbredaktör på Dalarnas studentkår tillsammans med Mikael Jorhult, informationsansvarig och Rickard Andersson,vice ordförandre för Dalarnas studentkår, arbetat fram den nya hemsidan. Läs om Mikael Erikssons kommentarer till Högskolan Dalarna om den nya hemsidan.


http://du.se/sv/Om-Hogskolan/Aktuellt/Nyheter/Salut-for-karens-nya-hemsida/




Kurbits!


Madelene

Premiär Dalarnas studentkårs hemsida

Tjingeling!

En dag har Dalarnas studentkårs nya hemsida funnit och jag, Jennifer, tog mig friheten att kolla av läget med Mikael Eriksson(webbredaktör Dalarnas studentkår) som tillsammans med Mikael Jorhult (informationsansvarig) och Rickard Andersson (Vice ordförande Dalarnas studentkår) byggt Dalarnas studentkårs nya hemsida Dalastudent.se!

Hallå där Micke! Har du haft en bra sommar eller har du bara suttit framför datorn och fixat och trixat med den nya hemsidan?

- Jag har haft en mycket bra sommar men som vanligt går tiden alldeles för fort.  Mycket dator har det blivit i sommar men det gillar jag.


Varför en ny hemsida?

- För att Dalarnas studentkår ska synas och finnas tillgänglig på webben för alla sina medlemmar.  Studenterna ska lätt kunna hitta den information de söker om studentkåren t.ex. hur man betalar sin kåravgift.


Antar att det tagit sin lilla tid att göra hemsidan så snygg, hur många timmar ligger bakom den?
- Omöjligt att säga, men många timmar är det. Sommarens regn har gjort att det lätt blivit några extra arbetstimmar framför datorn.  Vi började arbetet med hemsidan redan i mars.  Mycket arbete gick åt att planera och diskutera fram det bästa förslaget för sammanslagningen av Faluns och Borlänges kårsidor. Vi lade fram ett förslag till styrelsen som de sa Ja till. Efter det har arbetet rullat på och nu är vi framme

.  

Är det något speciellt ni tänkt på när ni skapat hemsidan?

- Något som vi har varit noga med i planeringen av den nya hemsidan är att den ska vara användarvänlig för besökarna. Det är mycket lättare att navigera och hitta information på dalastudent än på våra gamla kårsidor. Nu kan man enkelt på 3 klick hitta den information man söker.

Finns det några nyheter på hemsidan som du kan avslöja?

- Extrakul är att NLE finns med på den nya hemsidan. Hela deras hemsida finns numera under vår hemsida. Även gästregistrering till kårkvällar är något som jag tror många studenter kommer att uppskatta väldigt mycket.   




Kurbits!


Jennifer


Dalastudent.se

Nu har äntligen Kårens nya hemsida öppnat upp för allmänheten. Premiären för hemsidan var alltså idag. Självklart ska ni besöka den. Där hittar ni allt ni vill veta om kåren. Vad gör Dalarnas studenkår? Vad innebär en förening? Hur betalar jag kåravgiften? Samt andra frågor som ni kan ha kring studentlivet. Jag lovar att ni kommer få svar på era frågor om Dalarnas studentkår på den nya hemsidan. Så gå in på länken här under och surfa runt på alla sidor ni kan hitta under den adressen.


http://dalastudent.se/


Pssst!
Känner ni igen tjejen på bilden på startsidan?




Kurbits!


Madelene

Studentguiden Logotyp HDa
RSS 2.0