Djur

Jag sitter hemma idag. I eftermiddag är det dags för mig att flytta så jag håller på och packa det sista. I mitt knä ligger en av mina katter och spinner, så himla mysigt. Men nu kom jag och tänka på att förmodligen fler studenter än jag har katt, hund eller kanske fågel. Jag vill tipsa er om att kolla upp vad som gäller med djur i lägenheterna i Falun/Borlänge. Vissa studentlägenheter tillåter nämligen inte djur och det är viktigt att veta i förhand. Oftast står den informationen på hemsidan och ibland specifikt på vissa lägenheter som man kan söka. Det vore synd om ni med djur inte kan plocka med er dom hit. Oftast gäller förbudet i delad lägenhet eller i korridorsboende.




Kurbits!


Madelene

Svar på tal!

En blivande student har kommenterat här på Högskolan Dalarnas blogg och ställt en fråga. Det tycker jag var jättebra för jag och Jennifer svarar så gärna på frågor. Den här personen hade läst om de svarta kuverten som skickas till blivande studenter. Dessa kuvert skickades ut efter urval 1 till alla som kommit in på program, kurs eller distans. De som vet att de kommit in på Högskolan Dalarna men INTE har fått ett svart kuvert bör höra av sig till Högskolan och be om att få ett så ska vi se till att skicka iväg brevet så fort som det bara går.




Kurbits!


Madelene

Vi har slagit i taket...?

Sveriges Radio har intervjuat Högskolan Dalarans Rektor och Dalarans studentkårs ordförande om att vår skola växer så det knakar! Lyssna på  SR Webbradio om deras åsikter!

"Bara för att det är rekordmånga som söker till högskolor och universitet i år så får inte skolorna rekordmycket pengar att utbilda alla elever för."

" Är det 20 eller 25 tusen som vill studera vid högskolan dalarna så är det en bra sak!"



Kurbits!


Jennifer

Hemligt viktigt datum

Jag har ett hemligt viktigt datum!
1 augusti!
Stort viktigt datum men jag kan inte riktigt än säga vad det är!


Kurbits!


Jennifer

Köp inte Kurslitteratur det första du gör

Nu räknas dagarna ner till terminsstart och saker börjar (förhoppningsvis) falla på plats. Är ju mindre än en månad kvar innan alla studenter åter igen befinner sig i Falun och Borlänge med nya laddadde batterier och en aning lite mer brunbrända. Nya studenter har fått sina magisk svarta kuvert omsorgsfullt packade. Ni har hittat boende osv (?) dagens tips eller snarare påminnelse är kurslitteraturen. På kursplanen står vilka böcker som man ska införskaffa sig till kursen men de kan vara lite dåligt uppdaterade och inte helt överenstamma med verkligheten.

Kusplanen finns på fronter.

Välj sedan rum i rullgardinen, alltså den kurs som du ska läsa. Där finns scehma, kursplan och kontaktuppgifter till kursansvarige. Skriv ihop ett mail till denne och fråga vilka böcker som behövs för att sen köpa dem. Risken finns ju annars att man köper massa dyra böcker i onödan och det känns ju lite dumt.Och vill man inte köpa litteraturen kan man vara snabb och låna dem på Högskolans bibliotek! Först den till kvarn! De flesta böcker finns i dubbletter men ett exemplar finns endast att låna öven dagen (kursref) och det andra exet kan man låna som vanligt (hemlån)!



Kurbits!


Jennifer

Påminnelser

Jag har varit ledig några dagar men inte har det varit någon vila för det. Att flytta och renovera en lägenhet tar tid och trött blir man. Den här veckan ska allting flyttas och det ska bli spännande. Jag vet att många av er nya studenter känner likadant. Det är ett stort steg att flytta till en ny stad som vissa av er kommer göra. Det är mycket att tänka på som vi redan tipsat er om så som att adressändra, lära känna städerna Falun/Borlänge, vara med på introduktionen, boende och bostadsgarantin samt andra små tips. Jag hoppas att ni sugit åt er all information nu och redan fått tag på en lägenhet. Härifrån börjar äventyret!

Nu har ni alla fått våra brev också. Tänk så mycket som vi kämpat för att alla ni skulle få ett varsitt brev. Jag hoppas ni har läst det!

Har ni pratat med Per eller Markus än? Hoppas ni ställt tusentals frågor och känner er mätta med information inför starten av er studietid. Sedan undrar jag också om någon slog rekordet på att prata med Markus mer än 45 minuter? Om man ska lyckas slå den tiden så lär man nog ha en hel del frågor på lager.

Vid det här laget borde ni  väl också hunnit besöka du.se/welcome? Där finns massvis med viktig information som ni måste kolla igenom innan ni kommer till inskrivningsdagen, så glöm inte det!

Nu ska jag inte påminna er om mer information. Det jag egentligen vill säga är att det är super viktigt att ni tar del av all information och att ni skriver in alla viktiga datuom och händelser i kalendern.

Nej vänta! Jag har två saker till att påminna er om!

- Att köpa en kalender är faktiskt ytterligare ett tips. Ni kommer ha mycket att hålla reda på under studietiden.

- Som vi redan tagit upp så är Studentguiden riktigt bra att läsa och det får ni faktiskt inte heller glömma!




Kurbits!


Madelene

Adressändra!

Snart dags för ett nytt hem för er nya Högskolan Dalarana-studenter som snart anländer till Falun/Borlänge. På lördag är sista dagen för att man ska kunna hålla på bostadsgarantin och när ni sen fått ett hem så kommer ni väl ihåg att adressändra!?!? Jag kom på att ge det tipset nu när jag farit hem till mina föräldrar för lite semster och det låg en hel hög med post här till mig. Jag har nämligen ändrat  (tillbaka =) ) min post hit så här låg den en massa räkningar och annat jox. Det är ju som smartast att få posten dit man bor och ingen annan stans.. Inte så smart tänkt av mig där kankse..




Nu tänkte jag i alla fall njuta av sommaren och bara vara. Det ska vara fint väder och jag ska bara ta det lugnt och skönt ett tag. Man kan inte annat göra här.. Ni ser ju bilderna, underbart ju! Hoppas även ni har en underbar sommar med sol, glass och bad i stora lass!



Kurbits!


Jennifer

Sommarväder

Sommarväder igen äntligen, det gråa vädret får vara över nu tycker jag! Imorgon åker jag till mina föräldrar för att ha lite semester så vädret ska hålla i sig har jag bestämt för här ska badas och solas och umgås med en massa vänner hemifrån.


Just nu sitter jag på jobbet men skulle gärna ligga på Bojsenbeach just nu. På en filt. Med en bok. Så det är dagens tips helt enkelt. Och bor man vid bojsenburg/jungfruv så har man nära dit. Det är en mysig liten strand med grillplats, vollybollplan, gräsplättar, bryggor osv. Litet och mysigt! Check it out!



Kurbits!


Jennifer

Hallå där.. missa inte studentbloggen

Hallå där...Jennifer Ågstrand, officiell studentbloggare! (Ojoj tjusigt värre)

kolla in nyheter på du.se



Kurbits!


Jennifer

Gyllene tillfälle!



Bilder tagna på upploppsdagen i Falun, höstterminen då jag började plugga, som bestod av roliga lekar på stan och massa knasigheter! Vilken underbar dag!


Introdiktionen, en tid av skratt, nya bekantskaper, roliga aktiviteter, nya äventyr och nya minnen som kommer etsa sig fast på näthinnan! Jag tyckte denna tid var otroligt rolig när jag började och jag lärde känna mycket folk och var en bra vägvisare in i det nya studentlivet. På bara några dagar hade jag lärt känna många trevliga, knasiga, smarta, roliga och underbara människor och många av dem är mina närmsta kompisar här i Falun nu. Jag vill helt enkelt slå ett slag för introveckorna som Dalarnas studentkår anordnar. Gammal som ung; delta i dessa aktiviteter. Det finns något för alla. Förnöjelserna blandas med föreläsningar som kåren ordnar, bland annat i studieteknik.


En av dem som anordnar och planerar detta in i minsta detalj är Per. Jag ringde upp honom  och frågade varför han tycker att det är så viktigt att delta och han svarade bland annat att det är för att lära känna många nya människor som du kommer att umgås med under din studietid. Man lär känna folk för hela din studietid och inte bara för dessa två vecckor. Man lär känna folk från andra program än det program man själv ska läsa och även gamla studenter. Per menar att plugga på högskolan är så mycket mer än bara studierna utan att det sociala livet är otroligt viktigt.

På schemat står bland annat; kårinformation, upploppet, skattjakt där man lär sig att samarbeta, flottrace, spelkväll, melodikryss, 10-kamp  och så såklart introduktionssittningen som avslutning på introveckorna! Missa det inte, det är ett minne för livet! jag lovar!



Kurbits!


Jennifer

KLARA!


Nu har jag och Jennifer klistrat igen de sista kuverten och imorgonbitti kommer dessa att skickas iväg på posten och rakt ner i era brevlådor. Vi är otroligt nöjda och inte minst sagt tacksamma över att det är slut på brev att packa. Dock blev det en del att städa efter oss. Alla klisterlappar från kuverten har av någon underlig anledning hamnat på golvet och där kan dom ju inte ligga och skräpa.

Ett extra tack till Per som också hjälpte till idag!

Här ser ni de sista breven, packade och redo att postas!




Kurbits!


Madelene

Renovering på högskolan i Borlänge

Nu till hösten kommer alla studenter i Borlänge få en ny och fräsch högskola. Högskolan Dalarna i Borlänge håller just nu på att byggas om. Studenter har bland annat fått vara med i arbetet med att framställa plåt i samarbete med SSAB som finns i Borlänge. Det kommer dessutom att öppnas ett nytt café på högskolan som heter Duett. Så för er som kan ta er råd med någon fika i veckan så tycker vi att Duett är ett utmärkt val. Dock rekomenderar vi också studentens egen budgetvariant som är en medtagen termos för de andra dagarna då man vill spara några kronor. Hur som helst är ni välkomna till en nyrenoverad högskola!

Läs mer och se bilder på Dalarnas Tidningar


Högskolan Dalarna

Här är killen som ringer alla nya studenter

God morgon världen!!

Ny vecka, nya möjligheter och nya äventyr! Härligt! Det regnar och vi sitter med breven, det är inte många kvar nu så vi ser ljuset, bara 2100 brev kvar nu!




Tänkte att vi skulle presentera killen som ringer X antal samtal till alla nya studenter på Högskolan Dalarna för att kolla om de har några frågor och funderingar, han kan svara på (nästan) allt! Allt från vad man kan hitta på i Falun/Borlänge till hur det är att studera. Markus Vaihoja! Försök slå rekordet på 45 minuter så ös på med frågor när han ringer er!

Hallå där.. Markus!










Kurbits!


Jennifer & Madelene

Fredagseftermiddag och arbetsveckan slut

tjingeling!!


Panta burkar
Kolla in kurslitteratur
Var med på kåraktiviteterna
Lär dig hitta i Falun/Borlänge genom att ta promenader

Jag och Per blev intervjuade idag om hur det är att vara student och frågan var om vi hade några bra tips! Självklart hade vi det inbitna studenter som vi är. Kika in mina och Pers tips om att vara student på du.se.




Om ni har några frågor om hur det är att vara student eller frågor i allmänhet, allt mellan himmel och jord; fråga oss så ska jag och Madelene försöka så gott vi kan att att svara på dem!!


Trevlig helg!!


 Kurbits!


Jennifer

Dagens tips!



Nu är alla svart brev ivägskickade och många blå postlådor borta! Nu återstår bara 3900 vita brev som ska packas! Är bara jag och Per som jobbar idag, Madde har tydligen ett liv utöver alla dessa brev så hon håller på att tapetsera i hennes nya lägenhet. Har du någon lägenhet till hösten? Kolla annars på Tunabyggen.se ( för er som vill bo i Borlänge) och Koppasstaden.se ( för er som vill bo i Falun).

Dagens tips till alla blivande och nuvarande studenter; ät inge mer nudlar och havregrynsgröt till frukost! Det kommer ni att göra ändå sen när terminen börjar och man bara ska leva på csn pengarna. Fick höra ett tips för att hotta upp nudlarna, blanda nudlarna med mjukost. Ska tydligen vara en hit! Testa sen i höst vettja!



Kurbits!


Jennifer

Tips om boende till nyinflyttade studenter

Tjo och tjim alla!

Angående boende och studentguiden så är ett tips att kolla in sida 41-55 i studentguiden. Dessa sidor innehåller information om boende i Falun och Borlänge. Kan ju vara svårt att veta vart man ska välja att bo om man kommer till Falun/ Borlänge som nyinflyttad och inte har någon koll på städerna. Man finner lite fakta om varje område och det står till exempel hur långt det är till närmsta mataffär och hur lång promenad det är till campus. Det står även hur långt man behöver släpa på väskan från tågstationen, vilket kan vara bra att veta om man har en tung och stor resväska när man kommer hit. Det var i alla fall en saker som jag tyckte hade varit intressant att veta när jag flyttade hit och aldrig hade varit i Falun tidigare.

Nu är det dags att packa de svarta magiska breven igen! Bara några tusen kvar!



Kurbits!


Jennifer

Studentguiden

Ett tips! I sidomenyn finns en bild på Studentguiden, om man klickar på den kan man läsa hela Studentguiden direkt på datorn. I Studentguiden hittar du information om Högskolan Dalarna, Dalarnas studentkår, Falun, Borlänge och massa annat om studentlivet.


Högskolan Dalarna

Bostadsgaranti

Bostadsgarantin fortfarande säker på Högskolan Dalarna! Trots att det är så många nya som ska studera vid Högskolan Dalarna så lovar Kopparstaden och Tunabyggen att alla ska få en bostad. Så ni behöver inte oroa er. Men kom ihåg! Ni måste söka innan 25 juli för att kunna ta del av bostadsgarantin innan terminstart. Observera också att om ni tackar nej till ett erbjudande så faller garantin.


Se vice ordförande för Dalarnas studentkår Niklas Mattsson uttala sig om det nya studentantalet:

Klicka här för att komma till klippet


Högskolan Dalarna

Som ett brev på posten



Grattis Per och Niklas! Nu kommer era brev från Högskolan Dalarna.




Grattis Martin och Madelene! Nu kommer era brev från Högskolan Dalarna.




6000 avklarat! 6000 brev to go



Kurbits!


Jennifer & Madelene

Kändisar

Vi har blivit lite kändisar här i stan. Igår intervjuade Therese Brusvik, från informationsavdelningen, oss. Gå in och läs om oss och vårt sommarjobb.

Studenterna som ser till att det magiska kuvertet når dig






Kurbits!


Jennifer & Madelene

Premiär

Hej världen!


obs! Madelene finnes ej med på denna bild, hon är en hon och ingen Per!




- Vilka är ni?
Vi heter Jennifer och Madelene. Vi studerar båda medie- och kommunikationsvetenskap vid Högskolan Dalarna i Falun. Vi är 20ish år och har studerat två respektive tre år här.

- Vad gör ni i sommar?
Vi jobbar på Högskolan Dalarnas informationsavdelning. Vi kommer att hjälpa dem med att packa brev och påsar som alla nya studenter ska ha men hjälper även till med Högskolans webbplats. Madelene läser dessutom sommarkurser vid sidan av jobbet. Självklart njuter vi av sommaren, spelar minigolf, solar, badar och umgås i nån park.


- Vad är syftet med den här bloggen?
Syftet med den här bloggen är att uppmärksamma världen om våra studentliv och hur det är att studera vid Högskolan Dalarna. Vi älskar frågvisa människor och svarar mer än gärna på frågor angående Högskolan Dalarna och studentlivet i Falun/Borlänge.


Fem snabba

Mjukglass eller isglass?
Jennifer - mjukglass
Madelene - isglass

Buss eller cykel?
Båda - cykel

Salstenta eller hemtenta?
Båda - hemtenta alla gånger

Nudlar eller ravioli?
Båda - nudlar, klassiker!

Kåren eller krogen?
Båda - kåren



Kurbits!


Jennifer & Madelene

Studentguiden Logotyp HDa
RSS 2.0