Studieteknik

Högskolan skiljer sig en hel del ifrån gymnasiet. Detta bör du ha i åtanke inför din första föreläsning och speciellt inför ditt första seminarium. Om du kommer direkt från gymnasiet, som jag gjorde, så kommer du snabbt märka att det krävs en hel del engagemang från dig själv och väldigt mycket disciplin för att klara av studietakten. Om du inte har studerat på ett tag och är rädd för att du ”tappat” din studieteknik så vill jag lugna dina nerver. Studietekniken finns i ryggmärgen och det kommer du märka efter ett tag. Dock är det viktigt, oavsett vilken bakgrund du har, att vara motiverad till studierna och att vara väl förberedd. Se till att ha kurslitteraturen till hands, se över ditt schema så att du kan planera ditt läsande och skrivande inför föreläsningarna och seminarierna, kom också ihåg att det blir vad du gör det till. Om man har disciplin och förbereder sig inför sina uppgifter i tid så kommer man varken att känna stress eller press när deadline närmar sig. Jag vet själv hur svårt det kan vara att hålla allt man lovar sig själv innan studietiden börjar. Jag har många gånger läst och skrivit i sista minuten före deadline, vilket aldrig är bra.

Under föreläsningarna är det ingen idé att skriva ner varje ord som läraren säger. För det första så kommer du snabbt att märka att du inte hinner med allt som sagts. För det andra så är du inte lika aktiv i ditt lyssnande då du samtidigt måste tänka på vad du skriver. För det tredje så lägger många lärare upp sina PowerPoint-presentationer eller liknande på Fronter som du kan se över när du kommer hem.

Under seminarierna, som ofta går ut på diskussioner kring litteraturen eller redovisningar av arbeten, så gäller det att vara väl förberedd. Se till att ha läst den angivna litteraturen och att du gjort uppgifterna som ska redovisas, annars kan nervositeten smyga sig på.

Ta hjälp av kurskamrater om du tycker att det är svårt och våga ställa frågor till lärarna. Att slå sina kloka huvuden ihop, det har man hört förr. Under dina högskolestudier så kommer du någon gång att behöva en eller flera kurskamraters hjälp och var inte blyg för att prata med dina kurskamrater om detta. Att studera tillsammans eller att diskutera litteraturen utanför skolan är nyttigt och man lär sig ofta mycket utav det. Skapa en studiecirkel om det behövs. Sedan får du inte vara blyg för att ställa frågor till dina lärare. De hjälper gärna till om något känns oklart. Om du inte får chansen att prata ansikte mot ansikte så kan du alltid maila och fråga honom/henne om det du inte förstår.

Hemtentamen, en hemuppgift, brukar oftast pågå under en vecka. Jag vet själv att hemmet alltid är extra rent under den veckan och att all disk är ren varje dag samt att TV:n visar program som man bara MÅSTE se. Det här går alla studenter igenom. Till och med det som annars är tråkigt blir roligt att göra. Stötta varandra, ta då hjälp av dina kurskamrater för att hitta disciplinen och motivationen igen. Det går, om man bara vill.

Jag hoppas att eran studietid blir lika lyckad som min! Kom ihåg att kunskap är roligt, om man vill. Det är du själv som avgör hur din studietid ska spenderas. Kom bara ihåg att du faktiskt är på Högskolan för att just studera även om allt annat kan locka mer under vissa perioder.



Kurbits!


Madelene

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0